Kuriozitete

Asteroidi më i madh i njohur deri më tani, i cili do të na vizitojë në vitin 2021, ka një diametër deri në 1.7 kilometra.

Asteroidi më i madh – deri më tani i njohur – që do të kalojë planetin tonë këtë vit do të fluturojë përtej Tokës në Mars. Objekti gjigant mban emrin 2001 FO32 dhe, sipas të dhënave nga Qendra për Studime të Tokës së Afërt (CNEOS) të NASA-s, fluturon 100 herë më shpejtë se shpejtësia e zërit.

Bazuar në shkëlqimin e tij, CNEOS vlerëson se objekti ka një diametër midis 800 metra dhe 1.7 kilometra. Sipas llogaritjeve, 2001 FO32 do t’i afrohet tokës më 21 Mars në 17:03 me kohën e Evropës Qendrore.

“Afër” në këtë rast është relativ: Sipas llogaritjeve aktuale, ajo do të kalojë tokën në një distancë prej pak më shumë se 2 milionë kilometra, që është më shumë se pesë herë distanca hënore.

“Potencialisht i rrezikshëm”

Klasifikohet si “potencialisht i rrezikshëm” nga NASA. Sidoqoftë, nuk ka rrezik akut për tokën. Kjo kategori përfshin të gjithë trupat qiellorë që, sipas llogaritjeve, i afrohen tokës brenda 0,05 njësive astronomike ose 7,48 milionë kilometra dhe me diametër mbi 140 metra.

Ata konsiderohen “të rrezikshëm” sepse edhe devijime të vogla në orbitë mund të çojnë në përplasje. 

Asteroidi më i madh i njohur deri më tani, i cili do të na vizitojë në vitin 2021, ka një diametër deri në 1.7 kilometra.

Asteroidi më i madh – deri më tani i njohur – që do të kalojë planetin tonë këtë vit do të fluturojë përtej Tokës në Mars. Objekti gjigant mban emrin 2001 FO32 dhe, sipas të dhënave nga Qendra për Studime të Tokës së Afërt (CNEOS) të NASA-s, fluturon 100 herë më shpejtë se shpejtësia e zërit.

Bazuar në shkëlqimin e tij, CNEOS vlerëson se objekti ka një diametër midis 800 metra dhe 1.7 kilometra. Sipas llogaritjeve, 2001 FO32 do t’i afrohet tokës më 21 Mars në 17:03 me kohën e Evropës Qendrore.

“Afër” në këtë rast është relativ: Sipas llogaritjeve aktuale, ajo do të kalojë tokën në një distancë prej pak më shumë se 2 milionë kilometra, që është më shumë se pesë herë distanca hënore.

“Potencialisht i rrezikshëm”

Klasifikohet si “potencialisht i rrezikshëm” nga NASA. Sidoqoftë, nuk ka rrezik akut për tokën. Kjo kategori përfshin të gjithë trupat qiellorë që, sipas llogaritjeve, i afrohen tokës brenda 0,05 njësive astronomike ose 7,48 milionë kilometra dhe me diametër mbi 140 metra.

Ata konsiderohen “të rrezikshëm” sepse edhe devijime të vogla në orbitë mund të çojnë në përplasje. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button