Kuriozitete

Ç’do të thotë të jesh “cupiosexual”

Cupioseksualiteti bie nën spektrin e aseksualitetit, si një term më specifik i tij

Termi përdoret rrallë, por po diskutohet gjithnjë e më shumë si një aspekt i aseksualitetit, siç shpjegon Tanya M. Bass, PhD, seksologe.

Ndërsa aseksualiteti përshkruan dikë që ndjen pak ose aspak tërheqje ndaj të tjerëve, cupioseksualiteti përshkruan dikë që dëshiron një marrëdhënie seksuale, pavarësisht faktit që nuk ka tërheqje.

Pra, i referohet një aspekti të aseksualitetit kur një person mund të dëshirojë një marrëdhënie seksuale, por nuk përjeton tërheqje seksuale, shpjegon Bass, shkruan Cosmopolitan.

Është e rëndësishme të mbani mend se vetëm sepse dikush identifikohet si aseksual, nuk do të thotë se ata janë beqarë. Dikush që identifikohet si cupioseksual është një shembull i kësaj:

“Një person aseksual thjesht nuk ndjen tërheqje seksuale, por mund të ketë marrëdhënie seksuale për një mori arsyesh, përfshirë kënaqësinë fizike të seksit ose kënaqësinë e partnerit/ëve.”

Me fjalë të tjera, ndërsa një cupioseksual mund të shijojë përvojën aktuale të të bërit seks dhe do të dëshironte një marrëdhënie seksuale me një partner, ata nuk tërhiqen seksualisht nga askush.

Bass shpjegon se parashtesa “cupio” do të thotë “dëshirë e madhe” (desire).

Nën ombrellën aseksuale përfshihen dhe grey-seksualët, që ndjejnë rrallëherë tërheqje seksuale, si dhe demiseksualët, të cilët kanë nevojë për një lidhje të fortë emocionale, në mënyrë që të ndjejnë tërheqje seksuale ndaj dikujt.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button