Kuriozitete

Çfarë është Sëmundja X

Një grua kohët e fundit ka shfaqur simptoma të etheve hemorragjike. Ajo u testua për Ebola dhe madje edhe për koronavirus, por të gjitha raportet e saj të provave dolën të ishin negative. Tani, shkencëtarët kanë frikë se ajo vuan nga “Sëmundja X”. Por çfarë është Sëmundja X? A është ndonjë sëmundje e re misterioze? Nga vjen?

Ndërsa epoka e koronavirusit vazhdon të ndjekë njerëzimin, ekziston një kërcënim “i panjohur” që fshihet thellë në pyje, milje larg nga një qytet, në një cep të botës, duke pritur të shkaktojë “pandeminë tjetër”. “Sëmundja X” dhe faktori X i kësaj sëmundjeje është se gjithçka në lidhje me të është e panjohur. Nuk është teknikisht një “sëmundje”, por është një zonë kërkimi për shkencëtarët që studiojnë mundësitë e pandemisë tjetër.

Profesori Jean-Jacques Muyembe Tamfum, i cili ndihmoi në zbulimin e virusit Ebola më 1976, paralajmëroi kohët e fundit se “viruset e reja vdekjeprurëse janë vendosur të godasin njerëzimin, ndërsa mjekët kanë frikë nga Sëmundja e re X”. Ai shtoi për CNN-në se ka viruse të reja dhe potencialisht fatale që dalin nga pyjet tropikale të Afrikës.

Kjo sëmundje mund të shkaktohet nga një patogjen aktualisht i panjohur për të shkaktuar sëmundje njerëzore”, shpjegon OBSh-ja.

Pse po qarkullon emri i kësaj sëmundjeje nëpër media ndërkombëtare?

Gruaja u testua për sëmundjen Ebola dhe koronavirus ku edhe rezultoi negative. Shkencëtarët kanë frikë se kjo mund të jetë një simptomë e një virusi potencialisht të ri dhe fatal, shkruan IndiaToday.

Prof. Tamfum paralajmëroi gjithashtu që shumë sëmundje më zoonotike, veçanërisht ato që transmetohen nga kafshët tek njerëzit, mund të linden në të ardhmen. Ai deklaroi se sëmundjet si tërbimi dhe ethet e verdha janë transmetuar nga kafshët tek njerëzit. “Këto ndodhi janë të zakonshme dhe mund të çojnë në epidemi dhe pandemi në të ardhmen”, tha ai.

Sipas CNN, që kur ethet e verdha, infeksioni i parë nga njeriu tek njerëzit, u identifikua në vitin 1901, shkencëtarët kanë gjetur të paktën 200 viruse të tjera që mund të shkaktojnë sëmundje tek njerëzit. Ekspertët thonë se numri në rritje i viruseve është kryesisht rezultat i shkatërrimit ekologjik dhe tregtisë së kafshëve të egra.

Ishte muaji shkurt i vitit 2018 kur Sëmundja X u shtua në listën e ngushtë për një patogjen “të panjohur” që ka potencialin të shkaktojë një epidemi të ardhshme, shkruan IndiaToday, transmeton Gazeta Express.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button