Kuriozitete

Çfarë ndodh në trurin tuaj kur keni rritje të ndjekësve në rrjete sociale

Kur ndjekësit tuaj të Instagram rriten, truri juaj reagon në mënyra të veçanta – disa të këndshme, disa pak të rrezikshme.

“Fitimi i ndjekësve në Instagram mund të jetë një goditje e dopaminës në trurin tuaj. Ky është një neurotransmetues i lidhur me kënaqësinë”, thotë neuropsikologia Dr. Sanam Hafeez.

Si një neurotransmetues, dopamina mund t’ju bëjë të ndiheni të lumtur. Dr. Hafeez shton se mund të nxitet veçanërisht nga sjellja krahasuese, ku krahasoni numrin e ndjekësve tuaj me të tjerët që postojnë përmbajtje të ngjashme.

“Sa pëlqime dhe shikime do të marrë ndonjë postim nuk është e parashikueshme, kështu që shton një aspekt tronditës të ndjekjes që e mban atë emocionuese”, thotë ajo.

Megjithatë, mund të prodhojë edhe ndjenja të tjera. Psikoterapistja Elizabeth Beecroft, një ofruese me platformën e shëndetit mendor Alma, thotë se nëse jeni të prirur të monitoroni numrin e ndjekësve tuaj, ju mund të ushqeni ankthin.

“Të kesh një ndikim nga ndjekësit e rrjeteve sociale mund të krijojë shumë presion që individi të qëndroj aktiv”, thotë ajo. “Një ndjekje e madhe mund të nënkuptojë se keni më shumë sy që shikojnë llogarinë tuaj, gjë që mund të krijojë simptoma ankthi rreth dëshirës për ta mbajtur atë status, postimit të përmbajtjes që e gëzon audiencën tuaj, ose edhe duke u investuar shumë në angazhimin e llogarisë suaj”.Është e rëndësishme të mbani mend se numrat e ndjekësve dhe të pëlqimeve ndryshojnë, kështu që lidhja e vetëvlerësimit ose ndjenjave të lumturisë me ato numra mund të jetë një rrezik për shëndetin mendor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button