Kuriozitete

Dielli është duke përjetuar një krizë, thonë shkencëtarët

Sikurse në burrë i moshuar që kërkon rininë, ashtu edhe dielli mund të jetë duke përjetuar një krizë në mes të jetës, thonë shkencëtarët.

Ky është rezultati i një studimi intrigues të botuar në revistën “Science”. Topi i zjarrtë është është 4,5 miliardë vjeç , afër kohës së gjysmës së jetëgjatësisë. Aktiviteti nga dielli mund të matet me sasinë e pikave të diellit dhe flakët diellore që shfaqen në një cikël 11-vjeçar.

“Ne mendojmë se dielli është rreth epokës ku fusha e tij magnetike po kalon në tranzicion dhe kështu ndoshta jemi duke të këtij tranzicioni,” vërejti astronomi dhe bashkëautori i studimit Australian, Benjamin Montet.

Një cikël i diellit është një efekt i shtrembërimit të fushave magnetike ndërsa ylli rrotullohet. Ndërsa ylli fillon me vite, ai fillon të ngadalësohet. Duke llogaritur ndryshimet në shkëlqimin dhe ndryshueshmërinë e diellit tonë me atë të 369 yjeve afërsisht të njëjtën moshë, përbërje dhe temperaturë, studiuesit vunë re disa ndryshime befasuese.

“Ylli tipik diellor i vërejtur nga (Teleskopi Kepler) është në të vërtetë pak më i zhurmshëm se dielli,” tha Montet. Studimi është botuar pas katër viteve vrojtim.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button