Slider

Ekskluzive/ Detajet për çfarë u pyet në Hagë komandant Adem Shehu

Prokurorët specialë të Hagës, pas ngritjes të aktakuzës ndaj kupolës drejtuese të shtabit të  UCK-s, kanë nisur mbledhjen e dëshmive për të faktuar pretendimin se ata vepruan si një grup i strukturuar kriminal.

Gazetari i Top Channel Muhamed Veliu, ka mundur të mësojë detajet e intervistimit dy ditor në Hagë të ish ushtarakut Adem Shehu, i pari shtetas i Shqipërisë që përballet me prokurorët specialë.

Burime nga Haga në dijeni të këtij intervistimi, që ka zgjatur në total 12 orë tregojnë se Adem Shehu fillimisht është pyetur:

 Si ai mundi të merrte në dorë drejtimin  e Brigadës 153 të zonës së Llapit?

Adem Shehu i cili gjatë luftës njihej me preseudonimin “Komandant Buna 20” është pyetur në cilësinë e dëshmitarit për  dy episode gjatë luftës,  që lidhen me rrëmbim personi, ushtrim dhune,  fyerje,  keq- trajtime fizike deri në eliminime fizike.

Këto burime i thanë Top Channel se prokurorët e Hagës, në mënyrë specifike kërkonin të dinin nga Adem Shehu:

Çfarë informacione ai kishte në lidhje me, “Repartin BIA” që komandohej nga Sali Mustafa i  njohur me pseudonimin  komandant Cali?

Sali Musta ishte drejtuesi i parë i UCK-s i cili u ndalua dhe u çua në Hagë fund-vitin e shkuar.

Prokurorët gjithashtu i kanë drejtuar pyetje komandant Adem Shehut,

Si drejtohej  komanda  e zonës operative të Karadakut nën komandën e Ahmet Isufit?

Interesi i prokurorëve thotë burimet e Top Channel, lidhej më së shumti tek urdhrat e dhënë nga Sali Mustafa dhe Ahmet Isufi për ata ushtarë të UCK-s që thyenin disiplinën, si ata ndëshkoheshin dhe çfarë ndodhte më pas.

Intervistimi i regjistruar  audio-video i  Adem Shehut në Hagë ka vijuar me pyetje që lidheshin me vend komandat që operonin në rajonin e Gollakut.

Prokurorët kanë kërkuar nga “Komandant Buna 20” të dinë:

 Detajet  se kë stërviti dhe çfarë njohurish ushtarake u dha personave që do të shkonin në luftë, kur ai në Farkë ndërtoi një akademi ushtarake për të rinjtë që vinin nga Evropa për t’u bashkuar formacioneve ushtarake të UCK-s.

Prokurorët i kanë vendosur mbi tavolinë Adem Shehut disa dokumente të cilat ishin urdhra operacional që mbanin firmën e tij kur drejtonte  Brigadën 153.

Referuar detajeve të botuar në një libër në Kosovë, prokurorët kishin ndërtuar disa pyetje për Adem Shehun që lidheshin me bllokimin e aksit rrugor Leskofs-Mutivodë- Prishtë gjë e cila ndaloi përparimin e forcave serbe në Kosovë.

Edhe pas marrëveshjes të Kumanovës Shtabi i Ushtrisë Serbe vendosi mos përdorimin e kësaj rruge.

Gjatë seancave pyetje-përgjigje, dy ditore në Hagë, Adem Shehu në asnjë moment nuk u pyet për krimet serbe përfshi djegien e grave dhe fëmijëve me Nepalm në zonën operative të Gollakut ku ai operonte.

Prokurorët e Hagës kanë mbledhur  një dokumentacion voluminoz me urdhrat e shtabit të UCK-s, nga shumë burime mes tyre individë dhe subjekte politike në Kosovë.

Gjatë luftës në Kosovë, rreth 200 oficerë të ushtrisë shqiptare iu bashkuan UCK-s duke dhënë kontributin e tyre në këtë luftë çlirimtare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button