Slider

Kanë mbërritur 24.000 vaksinat të “AstraZenekës”, së pari do të vaksinohen persona mbi moshën 75 vjeç

Vaksinat e “AstraZenekës” që mbërritën sot në Aeroportin e Shkupit përmes mekanizmit Kovaks u prodhuan në Kore. Vaksinimi me ta duhet të fillojë të mërkurën në pikat e vaksinimit në qendrat shëndetësore. Përveç 24.000 dozave që u janë dorëzuar autoriteteve shëndetësore sot në prani të trupit diplomatik dhe përfaqësuesve të OBSH-së dhe UNICEF-it, deri në fund të prillit përmes Kovaks ka paralajmërim për 76.000 vaksina të tjera nga i njëjti prodhues për tonë vendi.

Siç deklaroi ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe, këto vaksina do të jenë të parat që do të vaksinojnë 20.000 persona mbi 75 vjeç me sëmundje kronike, dhe sipas vendbanimit do të shpërndahen në pikat e vaksinimit në qendrat shëndetësore.

“Vaksina do të ruhet së pari në frigoriferët tanë në Shkup, kur të bëhet shpërndarja do të jetë në frigoriferët që tashmë ekzistojnë në pikat e vaksinimit në qendrat shëndetësore sepse kjo vaksinë ruhet në një temperaturë prej 2 deri në 8 gradë, që do të thotë që të gjithë qytetet mund të ruhen dhe të jepen më tej”, tha Filipçe.

Siç shpjegoi ai, në pikat e vaksinimit që janë pjesë e qendrave shëndetësore, vaksinimi kryhet nga kalendari i rregullt dhe ata kanë staf me përvojë në kryerjen e vaksinimit. Deri më tani, informon Filipçe, të gjithë janë thirrur dhe arsimuar në fushën e disa vaksinave specifike nga ekipi i ekspertëve. Pothuajse në çdo qendër shëndetësore ka pajisje dhe praktikisht një pikë mini vaksinimi, që do të thotë se në çdo qytet do të zbatohet në të njëjtën mënyrë si vaksinimi i rregullt, tha Filipçe.

Ai falënderoi përfaqësuesit ndërkombëtarë për ndihmën për transportin dhe marrjen e vaksinave, duke shprehur shpresë për shpërndarjen e vazhdueshme të vaksinave përmes mekanizmit Kovaks, nga ku, siç tha ai, sipas njohurive aktuale, në prill në vend duhet të arrijnë 76 mijë doza shtesë nga prodhuesi “AstraZeneka”.
Përveç 76.000 dozave shtesë përmes sistemit Kovaks, siç tha ai, dje kishim një lajm të mirë nga BE, në prill vaksina të tjera duhet të mbërrinin nga Kina, që do të thotë se të gjithë ata që raportohen si kategori rreziku sipas përparësive do të thirren përmes ky sistem, pasi vaksinat do të vijnë, dhe vendi për imunizim masiv do të jetë palestra “Boris Trajkovski”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button