Bota

Këto janë dy motrat adoleshente që vrisnin Nazistët

Historia pak e njohur e dy motrave adoleshente që për shumë kend ishin trime, e për shumë ushtarë e oficer ato ishin vet djalli, transmeton Gazeta Metro.


Kur motrat Freddie dhe Truus Oversteegen ishin të reja, nëna e tyre komuniste i bëri të flinin në të njëjtin shtrat edhe pse familja kishte më shumë se një dyshek, por kishin strehuar familje në shtëpinë e tyre dhe për këtë shkak ato ndanë banesën e tyre me refugjatët hebrenj në Holandën e pushtuar nga nazistët rreth vitit 1940.

Nëna e tyre e vetme, e klasës punëtore, komuniste, u mësoi atyre rëndësinë e luftës kundër padrejtësisë, dhe duke bërë sakrifica për t’i shërbyer të tjerëve. Si rezultat, ata nuk mund të toleronin të ligat e nazistëve kundër hebrenjve.

Kur udhëheqësi i një grupi holandez të rezistencës vuri re lakimin e tyre radikal, ai pyeti nënën e tyre Trijntje nëse ajo do të lejonte vajzat e saj të bashkoheshin. Freddie ishte 14 vjeçare dhe Truus ishte 16 vjeçare. Dhe nëna e tyre pa asnjë hezitim, tha po. Ishte punë e rrezikshme dhe përmbysëse.

Kur nazistët pushtuan vendin, zonja Trijntje u sigurua që refugjatët që ajo strehonte të mos binin në duart e pushtuësve, por nga frika se mos zbuloheshin për shkak të prirjeve të njohura komuniste të familjes së saj. Më pas shumë u dëbuan dhe u vranë.

Kjo nxiti një zjarr nga motrat adoleshente Freddie dhe Truus.

Shumë shpejt adoleshentet u mësuan të qëllonin gjithashtu nazistë dhe filluan të shkonin vetë në misione vrasjeje. Më vonë, ata u përqendruan në vrasjen e bashkëpunëtorëve holandezë që arrestuan ose rrezikuan refugjatë hebrenj dhe anëtarë të rezistencës.

Në asnjë kohë, ata ishin duke joshur nazistët në pyll dhe duke i vrarë ata. Pamja e tyre  prej fëmije i mashtronte lehtë nazistët të binin në gackën e tyre. Thuhej që Freddie dukej edhe më e re se 12 vjeçaret me flokët e saj gërsheta.

Pak ushtarë i vunë re dy vajzat ndërsa udhëtonin me biçikleta nëpër territorin e pushtuar, megjithëse ato po vepronin fshehurazi si korrierë, duke transportuar dokumente dhe armë për rezistencën. Ato shoqëruan fëmijë të vegjël dhe refugjatë në vende të fshehura dhe siguruan identifikime të rremë për ta.

Një herë, ndërsa Freddie qëndronte si roje, Truus hyri në një restorant dhe filloi bisedën me një oficer të lartë të SS. Ndërsa flirtonte me të, ajo i kërkoi të shkonte për një shëtitje në pyll. Sapo u futën në pyll, Truus dhe shoqëruesi i saj u përplasën me një të panjohur për oficerin nazist, por burri ishte anëtar i rezistencës ku edhe e ekzekutuan oficerin e SS dhe e hedhën në një vrimë të hapur më parë. Së shpejti ata praktikuan një formë rezistence që ata e quajtën ‘likuidime’.

Ato kurr nuk pranuan asnjë mision që përfshinte fëmijët. Në një moment atyre iu kërkua të rrëmbenin një fëmijë të një oficeri, ato thanë jo.

Vajzave iu bashkua 22 vjeçarja, Jannetje Johanna e njohur si ‘Hannie’ Schaft në vitin 1943. Të tre gratë u bënë të pandara, duke vepruar si një njësi e koordinuar ngushtë për misionet sabotuese. Për dy vitet e ardhshme, ata vazhduan të vinin në shënjestër oficerë dhe t’i shmangeshin identifikimit, megjithëse nazistët e njihnin Schaft nga flokët e saj të kuqe. Ishte kjo karakteristikë e ngjyrës që do të ishte fundi i prishjes së treshes.

Në prill 1945, vetëm disa javë para përfundimit të luftës, Freddie dhe Truus u shqetësuan kur Schaft nuk arriti të raportonte pas një detyre. Ata u tmerruan kur zbuluan se shoqja e tyre ishte kapur në një pikë kontrolli kur një oficer njohu rrënjët e kuqe të flokëve të saj, të cilat ajo i kishte lyer të zeza për të shmangur zbulimin. Schaft u ekzekutua në 17 Prill,

Pas luftës, motrat u morën me traumën e vrasjes së njerëzve dhe humbjen e shoqes së tyre më të mirë. Truus u bë skulpture dhe më vonë foli dhe shkroi për kohën e tyre në rezistencë, ndërsa Freddie u martua dhe krijoji familje.

Nuk dihet saktësisht se sa nazistë vranë vajzat, pasi të dyja hezituan ta diskutonin atë më vonë në jetë. Kur u pyet, Freddie do të përgjigjej me: ‘Nuk duhet të pyesni një ushtar asgjë nga këto’.

Në vitin 2014, ata morën njohje kombëtare për shërbimin e tyre ndaj vendit të tyre duke marrë Mobilisatie-Orlogskruis, apo si njihet ‘Kryqi i Mobilizimit të Luftës’.

Të dy motrat vdiqën në moshën 92 vjeçare, Truus në vitin 2016 dhe Freddie më 5 shtator të vitit 2018, një ditë para se të mbushte 93 vjeç. //gazetametro.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button