Slider

KSHZ e gatshme për organizimin e zgjedhjeve me model të ri

Partitë politike kanë formuar grupe të punës për ndryshimin e modelit zgjedhor, por publiku një kohë të gjatë nuk është njoftuar për ndonjë marrëveshje. Së fundmi nismë në Kuvend për ndryshim të modelit zgjedhor, nga gjashtë me një njësi zgjedhore propozuan deputetët e partive më të vogla.

Por ky propozim ligj ende nuk është shqyrtuar. Kryetari i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve, Aleksandar Dashkovski thotë ky organ mund ti realizojë zgjedhjet me çfarë do modeli.

“Mendoj se për atë duhet të bëhet paraprakisht studim i mirë i cili do të përpunohet dhe do të garantojë rezultate të mira. Në më shumë shtete ka modele të tilla, duhet të merren parasysh, të krahasohen, cili është më funksional, cili jep rezultate më të mira e të vendosen në letër, që të shihet se cili model më tepër i përgjigjet kushteve të cilat për momentin i ka Maqedonia”, tha, Aleksandar Dashtevski, KSHZ.

Vendet e rajonit kanë modele të ndryshme zgjedhore. Kosova ka sistemin proporcional me lista të hapura. Analisti nga Kosova, Blerim Burjani, vlerëson se sistemi i Kosovës është i përshtatshëm për Maqedoninë e Veriut, pasi është gjithëpërfshirës dhe mbron votën e çdo qytetari.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button