Kuriozitete

Ndryshimi i klimës po e përkeqëson sezonin e alergjive

Ndryshimi i klimës është duke e përkeqësuar sezonin e alergjive, sipas një studimi të ri të botuar në “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Sezoni i polenit ka filluar 20 ditë më herët se zakonisht, po zgjat për 10 ditë më shumë dhe krijon 21% më shumë polen sesa në vitin 1990, tregon studimi i Shkollës së Shkencave Biologjike të Universitetit të Utah, transmeton portal arbresh.info

Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit kanë luajtur një rol të rëndësishëm në zgjatjen e sezonit të polenit dhe një rol të pjesshëm në rritjen e sasisë së polenit, zbuluan studiuesit.

“Lidhja e fortë mes motit të ngrohtë dhe stinëve të polenit siguron një shembull të qartë se si ndryshimi i klimës tashmë po ndikon në shëndetin e njerëzve”, tha autori kryesor i studimit William Anderegg.

“Ndryshimi i klimës nuk është larg të ardhmes sonë. Është këto dhe çdo pranverë është duke e rritur edhe mjerimin njerëzor”, shtoi ai, transmeton portali arbresh.info

“Pyetja më e madhe është – a jemi në gjendje ta përballojmë sfidën?”, theksoi ai.

Alergjitë mund të jenë më shumë sesa një kruarje sezonale, shqetësim teshtitës për shumë, tha deklarata, pasi ato mund të lidhen me kushtet e shëndetit të frymëmarrjes.

Megjithëse studimet e mëparshme treguan se rritja e  temperaturës dhe dioksid karboni atmosferik mund të shkaktojë më shumë prodhim të polenit në eksperimente serrë dhe përkeqësim të sezonit të polenit në disa vende, studimi i ri u krye në një shkallë më të gjerë.

Ekipi hulumtues përpiloi matje midis viteve 1990 dhe 2018 nga 60 stacione të numrit të polenit të mirëmbajtura nga Byroja Kombëtare e Alergjisë në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe Kanada./arbresh.info/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button