Kuriozitete

“Në mëngjes bota nuk do të ekzistojë më”/ Këto janë 3 kërcënimet ekzistenciale për njerëzimin!

Ndryshimi i klimës dhe pandemia e koronavirusit mund të jenë kriza që kërkojnë zgjidhje të menjëhershme, por bashkëthemeluesi i Skype, Jaan Tallinn beson se kërcënimet ekzistenciale me të cilat përballet njerëzimi këtë shekull janë të ndryshme.

Zhvilluesi dhe programuesi kompjuterik Estonez, i cili ndihmoi në krijimin e platformës për ndarjen e skedarëve Kazaa në vitet 1990 dhe Skype në vitet 2000, i tha CNBC, inteligjencës artificiale, biologjisë sintetike dhe ato që ai i përshkroi si “të panjohura të njohura” janë kërcënimet ekzistenciale të këtij shekulli. “Ndryshimi i klimës nuk do të jetë një kërcënim ekzistencial nëse nuk konfirmohet një skenar i paparashikueshëm”, tha ai.

Biologjia sintetike është dizenjimi dhe ndërtimi i përbërësve të rinj biologjikë, pajisjeve dhe sistemeve, ndërsa “të panjohurat e njohura” janë, sipas Talinit, “gjëra për të cilat mund të mos jemi në gjendje të mendojmë në këtë moment”.

Shqetësimi i tij rreth inteligjencës artificiale ekziston prej disa vitesh dhe ai shpenzon miliona dollarë për të siguruar që kjo teknologji të zhvillohet në mënyrë të sigurt. Ndër të tjera, ai ka investuar në laboratorë të inteligjencës artificiale si DeepMind (pjesërisht për të mbajtur gjurmët e asaj që bëjnë) ndërsa ka financuar gjithashtu kërkime të sigurisë AI në universitete të tilla si Oxford dhe Cambridge.

Duke cituar një libër nga profesori i Oksfordit, Toby Ord, Tallinn tha se kishte një shans 1 në 6 që njerëzimi të mos mbijetonte këtë shekull. Libri thekson se një nga kërcënimet më të mëdha të mundshme është inteligjenca artificiale, ndërsa përkundrazi, shanset që speciet njerëzore të zhduken për shkak të ndryshimit të klimës janë më pak se 1%.

Për çështjen e inteligjencës artificiale, askush nuk e di se si do të evoluojnë makineritë inteligjente dhe përpjekja për të menduar se sa i përparuar do të jetë AI, 10, 20 ose 100 vjet nga tani është praktikisht e pamundur. Kjo sepse sistemet e inteligjencës artificiale tani kanë filluar të krijojnë sisteme të tjera të inteligjencës artificiale pa ndërhyrjen e njeriut.

Cilat janë skenarët ku inteligjenca artificiale mund të kërcënojë njerëzimin? E para është një “aksident” në një laborator, ku shkencëtarët do të lejojnë që një sistem i inteligjencës artificiale të trajnohet në disa servera natën dhe “në mëngjes bota nuk do të ekzistojë më”. Skenari i dytë mund të shohë shkencëtarët të krijojnë një teknologji që është përvetësuar dhe zbatuar në fusha të ndryshme “ku ka pasoja fatkeqe”.

Kompanitë e mëdha të teknologjisë po shpenzojnë miliarda dollarë për të zhvilluar inteligjencën artificiale dhe ndërsa disa nga këto kërkime po bëhen publike, shumë nuk e shohin kurrë dritën e diellit, dhe kjo është një arsye për shqetësim.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button