Kuriozitete

Një sasi e madhe uji mund të jetë në Mars

Është një mister i gjatë: si e humbi miliarda vjet më parë Marsi ujin që rridhte në sipërfaqen e tij.

Shkencëtarët tani mendojnë se ata kanë një përgjigje: shumica e saj u bllokua në shtresën e jashtme të Marsit – korja e saj.

Ata argumentojnë se një sasi e madhe e ujit antik të Marsit është mbyllur në minerale nën sipërfaqen e Planetit të Kuq.

Gjetjet janë diskutuar në Konferencën e 52-të Hënore dhe Planetare të Shkencës dhe janë botuar në revistën Science.

Studimi përdori matjet e mbledhura nga anijet kozmike, rovers dhe meteoritët që orbitojnë në Mars.

Studiuesit më pas zhvilluan një simulim kompjuterik se si uji humbi me kalimin e kohës.

Më shumë se katër miliardë vjet më parë, Marsi ishte më i ngrohtë dhe më i lagësht – ndoshta me një atmosferë më të trashë. Uji u përshkua përmes lumenjve, duke prerë kanalet në shkëmb dhe u bashkua në krateret e goditjes.

Marsi mund të ketë mbajtur ujë të mjaftueshëm për të mbuluar të gjithë sipërfaqen në një shtresë të matur midis 100 dhe një kilometër të thellë.

Por rreth një miliard vjet më vonë Marsi kishte bërë një tranzicion në planetin më të ftohtë dhe të shkretë që njohim sot.

“Ne e kemi njohur për një kohë të gjatë që Marsi ishte shumë më i lagësht në historinë e hershme. Por, fati i saktë i këtij uji ka qenë një problem i vazhdueshëm”, tha Dr Peter Grindrod nga Muzeu i Historisë Natyrore të Londrës, i cili nuk ishte i përfshirë me të fundit studimi.

“Ne tashmë e dimë nga studimet e atmosferës së Marsit që një pjesë e këtij uji ishte humbur në hapësirë dhe depozitat e akullit në dhe vetëm nën sipërfaqe na tregojnë se pak ujë u bë i ngrirë”, tha ai.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button