Slider

Prej sonte kafenetë e restorantet do të punojnë deri në orën 21

Restorantet dhe objektet e hotelerisë prej sot do të punojnë deri në orën 21, me çfarë ndërpritet së vlejturi masa  që ishte në fuqi muajin e kaluar për punë deri në orën 18, sipas rekomandimit të Komisionit për Sëmundje Infektive që të parandalohet grupimi në periudhën festive dhe përhapja e virusit Kovid-19.

Javën e ardhshme do të shqyrtohet mundësia për vazhdimin e orarit të punës të objekteve të hotelerisë pas orës 21, por, siç tha zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi, çdo masë që miratohet duhet të shkojë paralelisht me qëllimin primar, ndërsa ky është shëndeti i qytetarëve.

Oda e Pavarur e Hotelerisë, megjithatë, pret ftesë për takim me Qeverinë së cilës i jep afat deri më 25 janar t’i miratojë kërkesat e tyre për krijimin e masave të veçanta për ndihmë të drejtpërdrejtë dhe mbështetje të industrisë së hotelerisë.

Pasi Qeveria dje publikoi se e ka miratuar me masën e parë të pakos së pestë antikrizë OPH kumtuan se u ka dhuruar “lokomotivave” anëtare të Odës Ekonomike të Maqedonisë 162.4 milionë euro, ndërsa hotelierëve edhe më tej hotelierëve ende në mënyrë të pabazuar dhe të pajustifikuar me vendim të përkohshëm ua kufizon orarin e punës dhe të drejtën për punë.

Të gjitha industritë morën mbështetje dhe ndihmë nga grupi ekzistues i masave ekonomike, vetëm për hotilerinë rekomandimet dhe protokollet me kufizime në orët e punës janë sjellë vazhdimisht, vlerëson OPH dhe thekson se fondet e papërdorura nga grupi i katërt i masave për subvencionimin e pagave kanë më shumë se 15 milionë euro e cila mund të përdoret menjëherë për subvencionimin e pagave në janar dhe shkurt në industrinë e hotelerisë.

Sipas kryetarit të OPH, Zdravko Josifoski, Qeveria është plotësisht përgjegjëse për mbijetesën e industrisë së hotelerisë deri në fund të krizës së koronës. Hotelierët nuk kanë kohë të presin dhe të ruajnë të gjitha vendet e punës të Qeverisë dhe japin afat deri më 25 janar për të marrë vendim urgjent për zgjatjen e subvencionit të pagës bruto nga fillimi i këtij muaji për aq kohë sa kufizimet me masat kufizuese janë në fuqi, gjegjësisht protokollet për funksionimin e objekteve të hotelerisë ose deri në fund të pandemisë, si dhe për të realizuar kërkesat e tjera të tyre.

Lidhur me kërkesën e hotelierëve për takim deri më 25 janar, Bytyqi tha se kjo do të duhej të realizohet nëse lejojnë kushtet me gjendjen me Kovid-19, por se ka edhe mekanizma të tjerë që është komunikimi onlajn.

Bytyqi nuk pajtohet me konstatimin e Odës së Pavarur të Hotelerisë se hotelierët nuk janë mbështetur kundrejt të gjithë sektorëve të tjerë. Që në pakon e parë dhe të dytë antikrizë ka pasur masa të  drejtuara vetëm ndaj sektorit të hotelerisë dhe se vetëm në pjesën e masës për mbështetje financiare shikuar si përqindje shfrytëzimi në këtë sektor është solid.

Ai thotë se është i hapur për komunikim me secilin, por se në këto kohë të vështira të gjithë duhet të jenë të arsyeshëm në pritjet dhe mundësitë.

Me masën e parë të Pakos 5 kompanitë nga industria e përpunimit të metaleve, metalurgjia, industria e tekstilit dhe të lëkurës janë të lira nga të dhënat tatimore në vlerë prej 7,1 milionë euro për lëndë të parë dhe repromateriale. Ky vendim i qeverisë do të hyjë në fuqi më 1 shkurt.

Protokolle precize për punë në të gjitha veprimtaritë dje sërish kërkoi Lidhja e Odave Ekonomike prej ku deri te Qeveria dorëzuan 15 propozim-masa.

Sipas vendimit të Qeverisë, prej sot pas orës 21, të gjitha objektet e hotelerisë dhe restorantet do të mbyllen për vizitorët, si dhe objektet e hotelerisë ose objektet e hotelerisë në objektet e hotelerisë për akomodimin në hotele, motele, hostele, konvikte dhe ambiente të tjera akomodimi, si dhe ambientet me aktivitet hotelerie në stacionet e karburantit”, kumtoi dje shërbimi për shtyp i Qeverisë.

Përjashtim nga ky vendim janë objektet hotelierike të Aeroportit ndërkombëtar të Shkupit dhe Aeroportin “Shën Apostull Pali”në Ohër, si dhe restorante ose seksione ushqimore në objektet e hotelerisë për akomodim në hotele, motele, hostele, pansione dhe objekte të tjera akomodimi për personat e akomoduar në këto ambiente. Objektet e hotelerisë që përgatisin dhe shesin ushqime mund të shesin në  mënyrë alternative me porosi onlajn ose telefonike dhe të dorëzojnë ose mundësojnë marrjen e pavarur të porosisë jashtë objektit e hotelerisë përmes një stende ose banaku duke respektuar masat themelore për dezinfektimi, mbajtjen e maskave dhe mbajtjen e distancës. https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?guci=2.2.0.0.2.2.0.0&client=ca-pub-7267331270472393&output=html&h=280&slotname=1730594896&adk=3373004121&adf=507392492&pi=t.ma~as.1730594896&w=610&fwrn=4&fwrnh=100&lmt=1611215209&rafmt=1&psa=1&format=610×280&url=https%3A%2F%2Ftv21.tv%2Fprej-sonte-kafenete-e-restorantet-do-te-punojne-deri-ne-oren-21%2F&flash=0&hl=en&fwr=0&fwrattr=true&rpe=1&resp_fmts=3&wgl=1&adsid=ChEIgMafgAYQr_fX77S7jo7HARIvAM00je0NZuF0AqGNcIemeyRXJE5mma0Z2SlrV1YhtxB4a2t-UTDUAwsolCXI5Qc&uach=WyJXaW5kb3dzIiwiMTAuMCIsIng4NiIsIiIsIjg3LjAuNDI4MC4xNDEiLFtdXQ..&dt=1611215559411&bpp=37&bdt=943&idt=168&shv=r20210113&cbv=r20190131&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D7e9e658377a76940-223894e67ca60022%3AT%3D1606727436%3ART%3D1606727436%3AS%3DALNI_MaYr5-Quo3XQGy5Hc52z3Ee5cPcxw&prev_fmts=300×250%2C0x0&nras=1&correlator=7915546883680&frm=20&pv=1&ga_vid=1860824228.1606727438&ga_sid=1611215560&ga_hid=1031775904&ga_fc=0&u_tz=60&u_his=3&u_java=0&u_h=1080&u_w=1920&u_ah=1040&u_aw=1920&u_cd=24&u_nplug=3&u_nmime=4&adx=602&ady=3298&biw=1903&bih=912&scr_x=0&scr_y=0&eid=21068769%2C21069109%2C21069711&oid=3&psts=AGkb-H9EMwze7yh2vKgix1rTgygQl32q9tGIHx1DMIvo_ebN5MrIjttaE2Tvu1n_y1tRNT71Pmwy7q9DeLc&pvsid=1992818356192436&pem=260&ref=https%3A%2F%2Ffax.al%2F&rx=0&eae=0&fc=896&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C1920%2C0%2C1920%2C1040%2C1920%2C912&vis=1&rsz=%7C%7CoeEbr%7C&abl=CS&pfx=0&fu=8320&bc=31&jar=2021-01-20-10&ifi=1&uci=a!1&btvi=1&fsb=1&xpc=ksa47kQhTr&p=https%3A//tv21.tv&dtd=4508

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button