Slider

Sa variante të koronavirusit ekzistojnë?

Ka shumë që qarkullojnë nëpër botë, por ekspertët e shëndetit janë kryesisht të shqetësuar për shfaqjen e tre varianteve.

Ndërsa një virus infekton njerëzit, ai mund të shndërrohet pasi bën kopje të vetvetes. Disa mutacione mund të jenë të dëmshme për një virus, duke bërë që ai të shuhet. Të tjerët mund të ofrojnë një avantazh dhe ta ndihmojnë atë të përhapet, raporton AP.

“Jo çdo mutacion është krijuar i barabartë”, tha Mary Petrone, e cila studion sëmundjet infektive në Universitetin e Yale. “Virusi do të ketë fat tani dhe përsëri.”

Monitorimi i varianteve është i rëndësishëm për shkak të mundësisë që ata të mund të bëjnë vaksinat dhe trajtimet më pak efektive, ose të ndryshojnë mënyrën e infektimit të njerëzve, transmeton arbresh.info.

“Një mutacion i hershëm i pandemisë nxiti përhapjen e virusit në të gjithë botën, por që nga ajo kohë nuk kishte pasur ndryshime të dukshme – deri kohët e fundit”, tha biologu i Universitetit të Shtetit Ohio, Daniel Jones.

Një nga tre variantet kryesore që ekspertët po shikojnë u zbulua në Mbretërinë e Bashkuar në fund të vitit të kaluar dhe është zbuluar në dhjetra vende që prej asaj kohe. Zyrtarët shëndetësorë fillimisht thanë se nuk dukej të shkaktonte sëmundje më të keqe, por disa informacione më të reja sugjerojnë se mund të mbetet e panjohur për momentin. Duket se përhapet më lehtë, gjë që mund të çojë në më shumë shtrime në spital dhe vdekje.

Varianti mund të bëhet dominues në SHBA deri në mars, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Variantet e tjera të zbuluara së pari në Afrikën e Jugut dhe në Brazil gjithashtu duken më ngjitëse, thonë ekspertët.

Të dhënat e deritanishme sugjerojnë se vaksinat aktuale duhet të mbrojnë akoma nga këto variante, megjithëse ka disa shqetësime që efektiviteti i tyre mund të zvogëlohet pak. Ekzistojnë disa prova që disa trajtime me antitrupa mund të jenë më pak të efektshme ndaj disa varianteve.

Ka mënyra për të rregulluar vaksinat dhe trajtimet për të ruajtur efektivitetin e tyre, tha Dr. Anthony Fauci, eksperti i lartë i sëmundjeve infektive në SHBA.

Shfaqja e varianteve është e lidhur me valë të vazhdueshme, pasi infeksionet u japin viruseve mundësinë për t’u përhapur. Kjo është një tjetër arsye që ekspertët theksojnë rëndësinë e mbajtjes së maskës dhe distancimit shoqëror.

“Sa më pak njerëz që mbajnë virusin, aq më pak mundësi ka për të shndërruar”, tha Jones./arbresh.info/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button