Kuriozitete

Shkencërisht, sa kohë duhet për të rënë në dashuri?

Gjithmonë kur flasim për dashuri, flasim për kiminë mes njerëzve, fluturat në stomak dhe arritjen e asaj pike në dashuri që na bën të kontrollojmë mediat sociale të personit tjetër.

Por si formohet në të vërtetë dashuria?

Kalimi nga një atashim i dashur në atë që ne e dimë se dashurojmë mund të varet nga shumë faktorë. Për njërin, ne e dimë që dy njerëz kanë më shumë mundësi të dashurohen nëse jetojnë afër njëri-tjetrit dhe nëse e shohin shpesh njëri-tjetrin. Kjo afërsi i bën njerëzit më shumë të ngjarë të krijojnë dhe ndërtojnë marrëdhënie romantike, transmeton portali arbresh.info

Shkenca është munduar që të tregojë se sa kohë u duhet njerëzve që të dashurohen?

Përkundër shumë studimeve, përgjigjja është shumë e vështirë për t’u gjetur.

Fatkeqësisht, edhe ekspertët nuk mund të vendosin një afat të saktë për këto gjëra.

Është një zonë e rrallë ku shkencëtarët në të gjithë disiplinat pajtohen se nuka një numër të caktuar ditësh, vitesh  ose stinësh për t’u dashuruar.

“Ne mund të kërkojmë një përgjigjjë, por mendoj se kjo ndyshon në bazë të konteksteve të ndryshme, mënyrave të ndryshme të takimeve me njëri-tjetrin”, tha Saeideh Heshmati, një psikolog i zhvillimit pozitiv.

Në anën tjetër, Dr. Sandra Langeslag, neuroshkencëtare e sjelljes në Universitetin e Misurit, tha se megjithëse ne mund të masim nivele të ndryshme të dashurisë në çifte me kalimin e kohës, është e vështirë të përcaktohet kur këto ndjenja fillojnë të formohen.

Sidoqoftë, në mbretërinë e kafshëve, shkencëtarët kanë zbuluar romancë që formohet shpejt midis specieve të caktuara Prairie voles mund të formojë ‘lidhje çift’ (e ngjashme me një marrëdhënie dashurie njerëzore) që zgjat një jetë brenda një dite të vetme.

Sipas neurobiologut të sjelljes, Profesor Steven Phelps, kjo fillon me një sjellje intriguese, ku ata bashkohen pa pushim deri në gjashtë orë. Kjo sqaron se, ashtu si njerëzit, valet e prarave nuk bëjnë vetëm seks për riprodhim.

Por, a është e vërtët dashuria në shikim të parë?

Kjo është një gjë që nuk matet lehtë përmes shkencës, megjithatë Langeslag thotë se ka të ngjarë që dashuria në shikim të parë të ekzistojë thjesht sepse njerëzit raportojnë se ajo ekziston.

“Disa njerëz do të dashurohen ndoshta vetëm një herë gjatë jetës së tyre. Disa njerëz bien në dashuri zillion herë, atëherë njerëzit e tjerë janë në dashuri me dikë tjetër çdo javë, ”shton ajo. “Ekzistojnë ndryshime të mëdha individuale në atë se sa shpejt njerëzit dashurohen, sa shpesh janë në dashuri, ose nëse bien në dashuri ose aspak,” thotë ajo.

Në vitin 2014, studiuesit nga Universiteti i Çikagos u përpoqën ta provonin dashurinë me shikim të parë. Ata u treguan pjesëmarrësve një sërë imazhesh dhe gjurmuan lëvizjet e tyre të syve. Ndërsa ata nuk mund ta përcaktonin saktësisht fenomenin, shkencëtarët ishin në gjendje të bënin dallimin midis modeleve të syve të lidhura me epshin dhe dashurinë romantike. Sipas Langeslag, dashuria me shikim të parë nuk garanton që një romance mund të zgjasë, transmeton portal arbresh.info

“Tërheqja i ndihmon njerëzit të lidhen dhe të riprodhohen, por është dashuria dhe lidhja i ndihmojnë njerëzit të qëndrojnë së bashku dhe, në terma evolucionarë, të kujdesen më mirë për fëmijët tanë”, thotë ajo./arbresh.info/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button