Kuriozitete

Vendet e pasura duhet të hanë vetëm mish viçi sintetik, thotë Bill Gates

Miliarderi filantropist, gjatë reklamimit të librit të ri “How to Avoid a Climate Disaster”, ka sqaruar metodën për të shmnagur një katastrofë klimatike.

Bill Gates ka kërkuar nga vendet e pasura të kalojnë te “viçi sintetik 100%” në mënyrë që të adresojnë emetimet e gazeve serë që shkaktojnë ndryshimin global të klimës, shkruan Sky, transmeton portal arbresh.info

Ai ka theksuar se përderisa është mundësia për njerëzimin që të shmangë katastrofën përmes arritjeve teknologjike, politikat qeveritare përfundimisht janë të nevojshme.

Duke folur për revistën MIT Technology Revieë, ai tha se disa qeveri do të kufizoheshin nga pasuria e tyre: “Unë nuk mendoj se 80 vendet më të varfra do të hanë viçi sintetik. Unë mendoj se të gjitha vendet e pasura duhet të kalojnë në 100% viçi sintetik. ”

Sipas studimeve besohet se viçi është një kontribues masiv në emetimet e metanit të fuqishëm të gazit serrë, i cili ka arritur nivelet rekord gjatë korrikut të kaluar.

Sasia e metanit në atmosferë u rrit masivisht midis viteve 2000 dhe 2017, duke çuar në atë që studiuesit besojnë se mund të jetë një rritje e ngrohjes globale deri në katër gradë Celsius deri në fund të shekullit.

Shkencëtarët paralajmërojnë se njerëzimi është në një prag të rrezikshëm për shkak të ndryshimeve klimatike, e cila pritet të dërgojë në rritje të katastrofave natyrore për shkak të përçarjes ekologjike që do të shkaktonte uri masive dhe migrim.

“Emetimet nga bagëtia dhe ripërtypësit e tjerë janë pothuajse aq të mëdha sa ato nga industria e karburanteve fosile për metanin”, sipas Dr. Robert Jackson. “Njerëzit flasin me shaka për të pjekur lopë pa e kuptuar se sa i madh është burimi”.

Gates e përshkroi problemin e bagëtisë si “shumë të vështirë” duke vërejtur se edhe përbërësit që zvogëlojnë emetimet e metanit nuk ishin të mjaftueshëm.

“Njerëzit mund të mësohen me ndryshimin e shijes dhe pretendimi se një mish sintetik nuk shijon, kalon me kohën”, tha Gates.

Ai vuri në dukje një kompani, Memphis Meats, e cila në fakt bën mish sintetik në një nivel qelizor për të adresuar këtë çështje, por ai tha “Unë nuk mendoj se (teknika e prodhimit të viçit sintetik) do të jetë ndonjëherë ekonomike”.

Megjithatë, shtoi ai, kompani të tilla si Impossible dhe Beyond “kanë një hartë rrugore, një hartë rrugore cilësore dhe një hartë rrugore me kosto, që i bën ata plotësisht konkurrues”.

Ndërsa këto kompani përfaqësojnë më pak se 1% të furnizimit me mish në botë, “ata janë në rrugën e tyre”, shtoi ai, duke thënë se ai në të vërtetë mund të shihte një rrugë për adresimin e çështjes./arbresh.info/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button