5 luftërat më të mëdha në histori

Lufta është një aktivitet në të cilin njerëzimi është përfshirë që nga ekzistenca.
Fjalori i Oksfordit e përshkruan aktin e luftë si, “një gjendje të konfliktit të armatosur mes vende të ndryshme apo grupeve të ndryshme brenda një vendi”, transmeton portali arbresh.info.
Në përpjekje për të dëshmuar dominimin mbi të tjerët ne nisim luftëra vdekjeprurëse, por rezultatet nuk janë asnjëherë të vlefshme për shkatërrimin e shkaktuar.
Më poshtë keni një listë të vdekjeve më të mëdha në një luftë. Për këtë njihen si luftërat më të përgjakshme të historisë.
Lufta e Dytë Botërore: E luftuar nga 1939 deri më 1945, Lufta e Dytë Botërore është konflikti më vdekjeprurës në histori, me mbi 70 milionë viktima. Përfshirja e të gjitha fuqive të mëdha të botës, të ndarë në aleancë dhe në bosht, është lufta e vetme që ka përdorur armë bërthamore deri më sot. I shënuar nga Holokausti i Hiterit dhe vdekjet masive, Lufta e Dytë Botërore ndryshoi përgjithmonë politikën botërore.
Pushtimet Mongole: Pushtimet mongole në Evropë janë një nga historitë më armiqësore në histori. Duke filluar në fillim të shekullit të 13-të, mongolët kapën pothuajse 20 për qind të tokës, me përhapjen e perandorisë mbi Azinë dhe Evropën Lindore. Numri i të vdekurve gjatë këtyre pushtimeve ishte 60 deri në 70 milionë, transmeton arbresh.info. Sipas një legjende në lidhje me historinë gjakatare të ushtrisë mongole, besohet se rreth një milion kinezë kanë kryer vetëvrasje masive vetëm për të mos u vrarë nga mongolët.
Lufta e Parë Botërore: E para nga dy luftërat e vetme në histori, ajo quhet edhe Lufta e Madhe. Lufta e Parë Botërore u luftua nga viti 1914 deri më 1918, duke marrë 17 milionë jetë. Kjo rezultoi në fitoren e Britanisë, Francës dhe Rusisë mbi Gjermaninë, Italinë, Austrinë dhe Hungarinë. Liga e Kombeve u formua pas Luftës së Parë Botërore, por nuk arriti të siguronte paqen botërore dhe përfundimisht lufta e Luftës së Dytë Botërore u zhvillua.
Pushtimi Mançu i Kinës: Pushtimi i dinastisë Qing mbi dinastinë Ming është luftuar për 60 vjet në shekullin e 17-të. Kina pa humbjen e rreth 25 milionë jetëve, me dinastinë Qing duke dalë si sundimtarë deri në fillim të viteve 1900, kur u formua Republika e Kinës.
Luftërat Napoleonike: Luftërat Napoleonike, të provokuara nga Revolucioni Francez i vitit 1789, ishin një seri e luftërave të deklaruara kundër perandorisë së Napoleonit nga forcat kundërshtare në Evropë. Franca shumë shpejt u bë një fuqi e madhe nën pushtimin e Napoleonit duke e marrë shumicën e Evropës. Por me invadimin rus të vitit 1812 që u shndërrua në një katastrofë dhe mori jetët e 6.5 milionë njerëzve, Franca u mposht. Lufta përfundoi me kthimin e monarkisë së Burbonëve në Francë dhe krijimin e Koncertit të Evropës./Arbresh.info/

scroll to top