Slider

A po lind një Ballkan i ri që nuk do të mbahet peng nga BE?

Takimi rajonal i liderëve të Serbisë, Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë, i cili po mbahet në Shkup, tregon se vendet nga ky rajon po vendosin për bashkëpunim dhe kërkojnë mekanizma për të përparuar në mënyrë që të mos mbeten peng i politikës së zgjerimit të BE, transmeton InfoShqip.

Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq, Kryeministrat e Maqedonisë Veriore Zoran Zaev dhe Shqipëria Edi Rama po organizojnë një forum ekonomik rajonal në Shkup më 29 korrik, i cili, sipas Presidentit serb, është një iniciativë rajonale që do të na lidhë dhe përmirësojë jetët e të gjithë qytetarëve tanë Ballkan – Evropian.

Rruga Mini Shengen për në Ballkanin e ri

Milivojevic shpjegon se kjo nuk është vetëm një tubim i rëndësishëm ekonomik, por edhe një iniciativë e rëndësishme politikisht e vendeve në rajon.

Takimi në Shkup i tre liderëve ballkanikë tregon se nisma “mini Shengen” po zhvillohet pozitivisht dhe se marrëveshjet që do të nënshkruhen në këtë tubim do të kontribuojnë më tej në bashkëpunim kryesisht në fushën ekonomike – nga lëvizja e lirë e njerëzve, mallrave , shërbimet dhe kapitali, në fund të fundit, filozofia e tregut të lirë dhe të hapur. Jo më pak e rëndësishme është marrëveshja që do të nënshkruhet për bashkëpunim kur bëhet fjalë për katastrofat natyrore, e cila së bashku tregon nivelin e lartë të marrëdhënieve politike të arritura” – thotë Milivojevic.

Mbi të gjitha, bashkëpunimi ekonomik, shton Milivojevic, është një parakusht për marrëdhënie të mira politike dhe në çdo rast është një kontribut për bashkëpunimin në rajon. Dhe nëse Kosova, BiH dhe Mali i Zi do të bashkohen me këtë mbetet për t’u parë, duke pasur parasysh tensionet politike që ekzistojnë brenda këtyre territoreve dhe shteteve.

“Në përgjithësi,” mini Shengen “është një mekanizëm që krijon një mjedis pozitiv në rajon, kryesisht sepse është e qartë se politika e zgjerimit evropian nuk ka zënë rrënjë dhe se çështja e hyrjes së këtij rajoni në Bashkim mbetet e hapur. Kështu që nuk ka progres. Prandaj, në këtë mënyrë, si ky tubim në Shkup, vendet po zgjedhin bashkëpunimin e tyre dhe kërkojnë mekanizma për të përparuar, në mënyrë që ata të mos mbeten peng i politikës së zgjerimit të BE, “vëren Milivojevic.

Përgjigjuni tre vendeve të rajonit

Siç thotë ai, iniciativa e këtyre tre vendeve është një lloj përgjigje e vendeve nga ky rajon i BE-së, për të treguar se ata bashkëpunojnë me njëri-tjetrin në një kohë kur çështjet ekonomike janë të një rëndësie shtetërore dhe kombëtare të klasit të parë.

Pra, vetë takimi dhe nënshkrimi i marrëveshjeve të përmendura tregon se ekziston një nivel i lartë i vullnetit politik në këto vende. Shqipëria dhe Maqedonia Veriore janë veçanërisht të interesuara për këtë lloj bashkëpunimi sepse ata presin që BE të hapë bisedimet e pranimit në BE në vjeshtë dhe në këtë mënyrë ata po forcojnë pozicionin e tyre në atë drejtim, sepse “mini Shengen” përshtatet me strategjinë. BE lidhur me këtë rajon. Së dyti, për ta, kjo është përgatitja më e mirë për negociatat e pranimit dhe krijimin e kushteve për të marrë pjesë në mënyrë aktive dhe cilësore në procesin e integrimit evropian” – shpjegon ai.

Ky lloj i bashkëpunimit do të relaksojë në mënyrë plotësuese mjedisin politik, është i bindur Milivojevic, të paktën kur bëhet fjalë për këto tre vende në rajon, transmeton InfoShqip.

Sa i përket Serbisë, ajo po arrin qëllimet e saj strategjike edhe në këtë mënyrë, në dy drejtime. E para i referohet bashkëpunimit në rajon, e cila tregon politikën konstruktive të Serbisë në raport me vendet fqinje, ku ajo mbledh pikë në arenën politike “- thotë Milivojevic.

Era ekonomike mbrapa

Qëllimi i dytë, jo më pak i rëndësishëm është përparimi ekonomik dhe forcimi i Serbisë dhe pozicionit të saj, vë në dukje bashkëbiseduesi i Sputnik, duke marrë parasysh se ekonomia e Serbisë është një nga linjat kryesore të zhvillimit në të ardhmen.

Ky takim është pra i një karakteri dypalësh për ne, sepse përmes kësaj iniciative ekonomia jonë është duke u forcuar, dhe tjetra është për shkak se, duke bashkëpunuar me rajonin, Serbia gjithashtu kualifikohet për rrugën drejt integrimit evropian. Çdo forcim i ekonomisë i jep Serbisë erë në shpinë në atë rrugë” – shton Milivojevic.

Në këtë mënyrë, Serbia konfirmohet gjithashtu si një faktor konstruktiv në rajon, duke pasur parasysh presionet ndaj të cilave është e ekspozuar, për shkak të negociatave me Prishtinën dhe tensioneve që ekzistojnë në Malin e Zi, Kroacinë dhe tani në BiH. Pra, përfundon Milivojevic, ky bashkëpunim ndihmon Serbinë për të amortizuar presionet politike, por edhe për të dhënë argumentet e saj, veçanërisht kur bëhet fjalë për Kosovën dhe Metohinë, edhe më shumë peshë.

Marrëveshjet që të tre vendet do të nënshkruajnë për shtetasit e tyre do të nënkuptojnë, ndër të tjera, një ulje të kostove dhe kohës së kalimit të kufirit, si dhe barazimin e procedurave të qëndrimit dhe lejeve të punës.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button