KosovëLajme

Bolton: Me Hashim Thaçin u shqyrtua mundësia e një korrigjimi të vogël territorial

“Ne ende nuk e dimë se cili është qëndrimi i administratës Biden ndaj Ballkanit”, tha John Bolton, një diplomat amerikan dhe ish këshilltar i Donald Trump.

Por gjithashtu ai thot se “nëse Albin Kurti nuk është i interesuar në marrëveshjen e Uashingtonit, atëherë ajo marrëveshje ka vdekur”.

Siç thekson Bolton, pyetja e rëndësishme është se çfarë qëndrimi do të mbajë administrata e Biden ndaj Ballkanit në lidhje me Trump, por gjithashtu se Uashingtoni aktualisht po merret më shumë me çështjet e brendshme sesa me politikën e jashtme.

I pyetur se sa Ballkani është fokusi i administratës aktuale të SHBA, ai tha:

“Epo, është padyshim një pyetje e rëndësishme, por unë nuk mendoj se ne e dimë me të vërtetë përgjigjen në këtë moment. Fushata e Biden-it ka shmangur përgjigjen e shumë pyetjeve të huaja dhe të brendshme, dhe unë mendoj se administrata e Biden është duke u përqendruar në çështjet e brendshme për momentin, jo politikën e jashtme, kështu që nuk e di se kur do të marrim një përgjigje për këtë pyetje “.

Ai më tej deklaron se kur ai u përpoq të ndërhynte në marrëveshjen midis Kosovës dhe Serbisë, dhe me sugjerimin e ish-kryeministrit britanik Toni Bler, ndër të tjera, dhe kur ai ishte një këshilltar i sigurimit kombëtar të SHBA-s, evropianët ishin shumë të pakënaqur kur dëgjuan interesin e tij.

“BE-ja ka negociuar për më shumë se një dekadë pa ndonjë përparim të rëndësishëm dhe SHBA do të kontribuonte në një perspektivë të re. Unë besoj se arritja e një marrëveshje duhet të jetë një përparësi, edhe nëse duhet të bëhen kompromise që duken të dhimbshme, sepse atëherë ju mund të ecni përpara në çdo mënyrë. Për shembull, në lidhje me emrin e Maqedonisë dhe ndryshimin në Maqedoninë Veriore, ai është akoma i njëjti vend, me të njëjtët njerëz, çështja me Greqinë është zgjidhur dhe ne shpresojmë që të gjithë të mund të ecin përpara së bashku”, tha ai.

I pyetur nëse marrëveshja e Uashingtonit ka vdekur pas të gjitha deklaratave të Kryeministrit Kurti se nuk është mirë për Kosovën, ai thotë se nëse Kurti thotë se nuk është i interesuar, atëherë ka vdekur.

“Epo, nëse ai nuk është i interesuar për të, atëherë ajo ka vdekur. Ky është rregulli themelor i negociatave, duhet të keni dy palë që duan të bien dakord për diçka. Gjëja kryesore është roli i SHBA në gjithçka, në konfliktin Kosovë-Serbi ose kudo tjetër.

Ish-sekretari i dikurshëm i shtetit Jim Baker, i cili dëshmoi para Kongresit për çështjen arabo-izraelite, tha se “Shtetet e Bashkuara nuk mund të duan paqe më shumë sesa palët në konflikt”, kështu që kur të dy palët në konflikt duan të arrijnë paqen, ata do ta bëjnë atë për veten e tyre dhe jo për shkak të negociatorëve të paqes nga ana tjetër”, tha ai.

Ai deklaron se kur ai ishte këshilltar i sigurisë kombëtare, dhe bisedoi me Presidentin Hashim Thaçi dhe Presidentin Aleksandar Vuçiç, mundësia e një korrigjimi të vogël territorial u shqyrtua dhe diskutua.

“Nëse do të mund ta kapërcenim shpërbërjen e Jugosllavisë më 1991 dhe unë e di që historia shkon shumë më larg se 30 vjet, atëherë ajo mund të jetë pjesë e një pakete më të madhe që do të na çonte drejt një zgjidhjeje. Nëse njerëzit nuk duan të flasim për korrigjimin e territorit, sipas përkufizimit ju largoni një zgjidhje të mundshme përbërëse dhe ngushton opsionet për një zgjidhje dhe sipas përkufizimit krijon një situatë në të cilën zgjidhja është më e vështirë.

Qeveria e Kosovës ka të gjithë të drejtën të thotë se nuk dëshiron të diskutoj për korrigjimin e territorit, por unë mendoj se praktikisht do të thotë se nuk do të ketë përparim në negociata”, thotë ai dhe shton se ai nuk e pa ndikimin e Richard Grenel në Ballkan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button