Mickoski kërkon që të ndalohet me ligj falja e politikanëve nga presidenti

mickovski.jpg

Hristijan Mickoski dhe VMRO-DPMNE janë kryesisht në kundërshtim me shfuqizimin dhe amnistinë dhe do të mbështesin “gjithçka që parashtrohet në Parlament me qëllim që t’i jepet fund abuzimeve të mekanizmit shfuqizues një herë e përgjithmonë”, ka thënë lideri opozitar, i pyetur se nëse opozita do të mbështes iniciativën për interpretim autentik të nenit 11 të Ligjit për falje, në rast se Gjykata Kushtetuese rrëzon nenin 11-a, i cili detyroi Ivanovin të tërheq faljet, pas reagimeve të bujshme të opinionit, përcjell in7.

Për këtë Mickovski ka dy kërkesa:

1) Të bëhen ndryshime ligjore që do të ndalojnë këdo që ka fituar amnisti të angazhohet në politikë ose të kryejë veprimtari publike në shtet.

2) Të ndalohet abolicioni, pra falja e të gjithë personave që merren me politikë

Sipas Mickoski, çështja me Gjykatën Kushtetuese tregon se duhet të ekzistojnë mekanizma për mbrojtjen nga keqpërdorimi i amnistisë si një mjet, kurse këto dy kërkesa janë në drejtim të drejtësisë dhe parimeve, sesa “kurthe dhe metoda të performancës”, që sipas Mickoski, tentojnë LSDM dhe Zaev.

Mickovski beson se kjo është saktësisht tema e “kthimit të amnistive”, e porositur drejtpërdrejt nga LSDM-ja dhe Kryeministri Zoran Zaev, me qëllim kthimin e temave të vjetra dhe për të zhvendosur vëmendjen e opinionit nga skandalet e vazhdueshme aktuale.

“Kjo është një temë që i përshtatet vetëm Zaevit dhe LSDM-së, në mënyrë që të kthehen temat e vjetra dhe të mos reagohet ndaj skandaleve aktuale. Kjo bëhet për të zgjuar ndjenjën e atyre që kërkuan dikur drejtësi, të cilën tani nuk e kanë, ose siç thonin dikur, s’ka drejtësi, s’ka paqë. Tani tema e amnistisë i ngjan një kurdisje të qëllimshme nga qeveria me metoda tipike të UDB-së. Kjo nuk është një politikë, por më tepër një lojë me një grusht kriminelësh dhe organizatash të ndryshme proqeveritare që me vetëdije ose pa vetëdije i përmbahen këtij mashtrimi. Dhe kushdo që ka dilema duhet të pyesë një gjë të thjeshtë, si është e mundur që Gjykata Kushtetuese të mos votojë dhe të debatojë për asnjë iniciativë që është e lidhur me PSP-në, ose si është e mundur që kjo iniciativë të mbetet në sirtar për tre vjet dhe tani, disa muaj para zgjedhjeve, në një kohë kur qeveria është e kapur në skandale dhe krim, kjo gjë të jetë temë në opinionin publik dhe të vendoset pikërisht tani në rend dite. Unë e di të vërtetën, dhe kjo është frika e Zaevit për humbje në zgjedhje dhe përballja me përgjegjësinë. Zaev dhe LSDM e kanë imponuar këtë çështjen në Gjykatën Kushtetuese, pasi ata po përgatisin teren për falje të Zevit dhe kompanisë së tij nga Pendarovski, të cilët po frigohen nga përgjegjësia e aferave”, ka thënë Mickoski, duke shtuar se ai pret që LSDM dhe Zaev t’i pranojnë të dy kërkesat e tij në lidhje me këtë problematikë.

Ndërkaq nga LSDM-ja akuzoi liderin opozitar se po kalkulon dhe kanë kërkuar që “në vend që të nxisë dhe të plasojë propozime joserioze që i shërbejnë mbrojtjes së krimit”, të ftojë opozitën dhe deputetët e saj të mbështesin interpretimin autentik të ligjit të propozuar nga LSDM. Nga atje thonë se edhe vet abolicioni i turpshëm dhe joligjor i Ivanovit ishte prodhim i VMRO-DPMNE-së,aplikimi i paligjshëm dhe i paligjshëm i Ivanov ishte një produkt i VMRO-DPMNE-së.

scroll to top