Nyjet në tiroide: Çfarë janë dhe si të trajtohen

tiro.jpg

Kur flasim për nyjet e tiroideve, gjejmë disa luhatje që mund të kenë karakteristika të ndryshme, shkruan Bota.al.

Siç është përmendur edhe nga ekspertët e Humanitas, ne mund të kemi të bëjmë me nyje të ngurta, por edhe me ënjtje të lëngshme dhe të përziera. Para se të futeni në detajet e simptomave dhe trajtimeve është mirë të mbani mend se, në shumicën e rasteve, nyjet në fjalë nuk janë malinje dhe nuk ndikojnë në asnjë mënyrë në efikasitetin e gjëndrës.

Prania e tyre kryesisht ka të bëjë me femrat. Sa i përket faktorëve shkakorë, mund të jenë disa të tillë. Ndër kryesorët, ne gjejmë mungesat ushqimore, në veçanti atë të mineralit të jodit. Kur përjetoni një mungesë të moderuar të këtij elementi, një nga pasojat kryesore mund të jetë fillimi i të ashtuquajturës strumë tiroide (njënyjëshe ose shumënyjëshe).

Çfarë mund të thuash për simptomat? Në këtë drejtim, është thelbësore të specifikoni që, në shumicën e rasteve, nyjet tiroide janë asimptomatike. Kjo është e vërtetë kur ato janë të vogla. Kur madhësia e tyre fillon të rritet, është e natyrshme të përballeni me fenomene shtypjeje që shkaktojnë, midis simptomave të tjera, një vështirësi të qartë në gëlltitje.

Kur situata të tilla vazhdojnë për një kohë, është e natyrshme të bëheni dyshues, të bëni kontrollet e nevojshme mjekësore dhe, në shumë raste, të kuptoni se baza e problemit është prania e një nyje që ndryshon sipërfaqen e tiroides.

Cilat janë këshillat më të mira për parandalimin? Endokrinologët rekomandojnë konsumin e kripës së jodizuar, e cila është shumë e lehtë për t’u gjetur pasi shitet në supermarkete. Kur mendoni për kontributin e saj, është mirë të specifikoni se është e pranishme në ushqime të shumta që sjellim në tryezë me shpeshtësi të madhe. Midis këtyre, përmendet buka.

Ekspertët rekomandojnë veçanërisht diagnostikimin e hershëm: kur keni të bëni me nyjet tiroide, sa më shpejt të merreni me të, aq më shumë ka të ngjarë të menaxhohet dhe të zgjidhet çdo anomali. Në dritën e kësaj, është e përshtatshme që në mënyrë periodike t’i nënshtroheni kontrolleve të tilla si ekografia e tiroideve, një ekzaminim që synon të konstatojë praninë dhe madhësinë e çdo nodule. Teste shumë të dobishme mund të jenë gjithashtu teste gjaku që synojnë përcaktimin e antitrupave antiroide.

scroll to top