Zbulohet sensori që merr energji nga valët e radios

Shkenctarët holandezë kanë zbuluar një sensor me përmasa shumë të vogla i cili furnizohet me energji nga valët e radios.

Këtë energji çipi e përdor për të komunikuar dhe shpërndarë informacion.

Sipas studiuesve në Universitetin e Teknologjisë Rindhoven sensorë të tillë mund të ndihmojnë në industrinë e internetit.

Duke qënë se sensorë që masin temperaturën, dritën apo ndotjen e ajrit vendosen në shumë qytete është shumë e rëndësishme që ato të jenë pa bateri.

“Ne nuk duam qindra sensorë nëpër shtëpitë tona nëse i ndrrojmë bateritë herë pas herë” – u shpreh për BBC Prof Peter Baltus.

Sensor i krijuar nga grupi i shkenctarëve përdoret për të matur temperaturën peshon vetëm 1.6 mg.

scroll to top